Anasayfa Laptop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Laptop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Günümüzde teknolojinin hızlı şekilde gelişmeler gösterdiğinden dolayı laptop alırken 1 senelik kullanım için değil uzun süreli kullanabileceğiniz bilgisayarı satın almalısınız. Laptop satın almadan önce kullanım amacınızı belirlemeniz gerekmektedir. Laptop alırken göz önünde bulundurmanız gerekenler;

  • Bütçenizi belirleyin.
  • Kullanım amacınızı belirleyin.
  • Ram, Ekran Kartı ve İşlemci özelliklerinizi belirleyin.
  • Hdd ve Ssd depolama ihtiyacınızı belirleyin.
  • Ekran boyutunu ve çözünürlük belirleyin.
  • Pil ömrüne ve özelliklerini kontrol edin.
  • İhtiyaç duyabileceğiniz bağlantı türlerinizi belirleyin.

1. Bütçenizi Belirleyin

Laptop alırken ilk belirlemeniz gerekenlerin başında ne kadar bütçe ayırdığınızdır. Alacağınız laptop için ayırdığınız bütçe aralığında laptopları incelemeniz gerekmektedir.

2. Kullanım Amacınızı Belirleyin

Laptop bütçenizi belirledikten kullanım amacınızı belirlemeniz ve ihtiyacınızı karşılayarak laptop tercih etmelisiniz. İş yerinde mi, yoksa oyun oynamak için mı kullanmak için satın alacaksınız. Çalışırken veya oyun oynarken laptop donmasına, kitlenmesine veya kasılmamasının önüne geçmek için amacınıza uygun özellikli laptop almalısınız. Amacınıza uygun özelliklerde tercih etmezseniz çok fazla sorun yaşamaya başlayacak ve uzun süreli laptop kullanamayacaksınız. Bundan dolayı olarak en doğru bilgisayarı seçmelisiniz.

3. Ram, Ekran Kartı ve İşlemci Özellikleri

Bilgisayar performansını belirleyen ram, işlemci ve ekran kartı kartıdır. İşlemci bilgisayarın beyni özelliği görmektedir. Bundan dolayı olarak ihtiyacınızı karşılayacak doğru işlemci tercih etmelisiniz. Ram bilgisayar hafızası olarak bilenmektedir. Laptop kapattığınızda hafıza tamamen silinmekte ve bilgileriniz ise depolama birimi olan Sabit Disk ve Harddisk kayıt edilmektedir. RAM (Bellek) miktarı ne kadar fazla olursa laptopta yaptığınız işlemler daha hızlı sağlanacaktır. Günümüzde bilgisayarlardaki RAM miktarı 4 GB ile 32 GB arasında bulunmaktadır. Şu anda maksimum 16 GB RAM standart tüm laptoplar için yeterli düzeydedir. Satın alacağınız laptopta örneğin 8GB RAM varsa ve bütçeniz bunu almaya yetiyorsa, ilerleyen zamanlarda veya yıllarda dilerseniz ekstra RAM takviyesi yapabilir ve Ram değiştirebilirsiniz.

4. HDD ve SSD Depolama

Hdd ve Ssd depolama aygıtlarıdır. Hdd eskilerden çok fazla tercih edilmekteydi fakat dizüstü bilgisayarda artık Ssd tercih edilmektedir. SSD depolama kapasitesi söz konusu olduğunda, aramanız gereken en düşük değer olarak en az 512 GB almanız gerekmektedir.

5. Ekran Boyutu ve Çözünürlük

Ekran boyutu dikkate etmeniz diğer önemli hususlardan biridir. 13”, 14”, 15”, 15.6″ veya üzerindeki ekran boyutlarından kendinize uygun olanı seçmelisiniz. Bir ekranın yatay ve dikey eksenlerde sahip olduğu piksel sayısına çözünürlük adı verilmektedir. Örneğin; 1920 x 1080 çözünürlük değerine sahip bir ekranda; 1920 yatay eksendeki pikselleri, 1080 ise dikey eksendeki pikselleri ifade etmektedir. Ekran çözünürlüğe de dikkat etmelisiniz.

6. Pil Ömrü

Laptop alırken en önemli kritiklerinden biri de pil ömrüdür. Laptopları taşınabilir özelliği sayesinde gittiğiniz her yerde kullabileceğiniz için pil ömrünün uzun olması oldukça önemlidir.

7. Ses Kalitesi

Video, Film ve müzik dinlemeyi seviyorsanız ses kalitesi yüksek laptop tercih etmelisiniz.

8. Bağlantı Türleri

Laptopu projeksiyon, televizyon gibi cihazlara ve USB, SD Kart Okuyucu aygıtlara bağlanabilmesi için hangi bağlantı türlerini desteklediğini bilmeniz gerekmektedir. İhtiyaçlarınıza yönelik bağlantı türlerini tercih etmelisiniz.

Bizimle İletişime Geçin